diumenge, 9 de desembre del 2012

LA PAGA EXTRA DE NADAL ÉS TEVA

La UGT actuarà jurídicament i s’està mobilitzant en tots els àmbits per reclamar al govern de la Generalitat el pagament íntegre de la paga.



Quines són les actuacions JURÍDIQUES concretes que proposa la UGT?

  • Per al personal laboral, interposició de reclamació col·lectiva davant l’Audiència Nacional sol·licitant el cobrament íntegre de la paga extra.

  • Pels funcionaris: Reclamació contenciosa administrativa.
Cal fer vies de reclamació col·lectiva que, directament o indirectament, poden acabar beneficiant a tothom depenent de la resolució que tinguin. Volem minimitzar les despeses que actualment suposen un procediment amb la nova llei de taxes judicials.

UGT us mantindrà informats de com anar formalitzant correctament tot el procés. Mireu al nostre web www.ugtgeneralitat.cat i sabreu puntualment què cal fer i quines resolucions de tota mena es van produint en un procediment que pot ser complex a causa de la seva magnitud i amb diferents possibilitats de demanda.


No us precipiteu! El termini d'interposició d'accions davant la jurisdicció laboral és de 1 any i davant la jurisdicció contenciosa és de 4 anys. Mal assessorats podeu cometre errades que perjudiquin la vostra demanda individual, si finalment aquesta és necessària. És molt importat saber que per iniciar els procediments de reclamació cal esperar que es produeixi el fet causant, és a dir, l’acte administratiu objecte de reclamació prèvia, que en aquest cas serà el moment en el qual s’hauria de d'haver fet l’ingrés de la paga.

En el moment oportú, des de la UGT, us facilitarem les corresponents reclamacions unificades que trobareu penjades en el nostre web. Caldrà estar atents a les resolucions que tinguin les vies col·lectives de demanda judicial.

Mobilització i negociació davant del govern de la Generalitat


UGT ha exigit al Govern la convocatòria urgent de la mesa de negociació dels empleats públics, ja s’ha fet petició formal i conjunta, i instar-lo a què, en ús de les seves competències, es faci efectiu el pagament sencer de la paga extra de Nadal. Una solució negociada seria la més immediata i la millor per a tothom.


Governs autonòmics com els de Navarra, d'Extremadura o, aquests últims dies, el d'Euskadi ja han manifestat que ells pagaran l’extra als seus treballadors.

Però a Catalunya, a la mateixa plaça de Sant Jaume, es produirà un fet propi de pel·lícula d’Almodovar. Mentre que l’Ajuntament de Barcelona, regit també per CiU, farà un avançament de pagues de l’any 2013 i abonarà l’extra al mes de gener pròxim, a l’altra banda de la plaça, la Generalitat seguirà exhibint el seu rècord institucional de menyspreu al treballador públic.


Convidem al president de la Generalitat a què travessi els pocs metres que separen la seva porta de la de l’alcalde de Barcelona i, si és necessari, li demani una classe d'enginyeria comptable, encara que sigui a un nivell molt elemental.

El govern de CiU sap que estem davant d'una invasió de competències i NO FA RES.

La vicepresidenta del govern català va adreçar un escrit de petició de dictamen al consell de garanties estatutàries (institució de la Generalitat que vetlla per l’adequació de les normes amb rang de llei del Govern, tan autonòmic com estatal, i el Parlament a l’Estatut i a la Constitució), el passat 24 de juliol, en relació a la supressió de la paga extra que s’establia des del govern estatal en el RDL 20/2012. Aquest dictamen té caràcter preceptiu i per tant és obligatori davant de la interposició de recurs d'inconstitucionalitat.

Aquest Consell de Garanties Estatutàries ha sentenciat en el dictamen 11/2012 de 22 d'agost  que la retallada de la paga extra de Nadal aprovada pel govern espanyol el 13 de juliol, és inconstitucional i va en contra del nostre Estatut. Literalment estableix a la conclusió segona del dictamen, adoptada per unanimitat, que “treure la paga extra va contra l’article 202.2 de l’Estatut i no te empara a l’article 149.1.13 de la Constitució”. És a dir, el govern de l’estat ha vulnerat amb aquest decret les competències pròpies de la Generalitat.

Francesc Homs, portaveu del govern, va assegurar el 28 d'agost  davant la rotunditat del dictamen que havia sol·licitat el propi govern, que l'executiu portaria al Tribunal Constitucional la retallada de la paga extra als funcionaris. Hores d'ara el govern català no ha fet rés. Quan es tracta de retallar drets dels treballadors, què poc els importa l’Estatut d'Autonomia i l’autogovern català!

Quina és la posició de la UGT?


Fermesa absoluta en la defensa dels drets dels treballadors.


Esgotarem totes les vies possibles. Ens volen “expropiar” les nostres retribucions. Aquest és el verb que utilitza la pròpia Defensora del Poble en el seu informe. Exigim el dret a poder finalitzar dignament l’any en el qual, de comú acord, els governs de la Generalitat i de l’Estat central han decidit despòticament degradar encara més les condicions laborals de tots els treballadors.


Sabem millor que ningú que són temps d'austeritat però també de defensa de la nostra dignitat. Estem farts! Recordeu que ja l’any passat, per uns suposats “problemes de tresoreria”, tampoc ens volien pagar l'extra de Nadal. La pressió sindical i les mobilitzacions de tots els treballadors i treballadores van aconseguir que al final “in extremis” ens la paguessin. La mobilització als centres de treball i al carrer és útil.

Hi ha altres fórmules per a la reducció de la despesa pública dins la pròpia Administració. Des de la UGT hem fet moltes propostes que no han volgut ni escoltar. Aquí en van dues:

Com és possible que a Catalunya tinguem els alts càrrecs millor pagats de tot l’Estat espanyol, mentre els treballadors som els que tenim el poder adquisitiu més baix? Per què no podem establir un salari públic màxim que eviti que sempre ens retallin als mateixos?

Quants acomiadaments s’haurien pogut evitar amb els 9 milions d'euros pressupostats aquest any a la Generalitat per pagar personal polític eventual?


La UGT lluita i seguirà lluitant en defensa dels drets de tots els empleats públics. Treballarem en totes direccions, judicials, de negociació i de mobilització. Esgotarem totes les vies fins aconseguir el retornament de la paga extra de Nadal!!!

Ja veurem si dieu la veritat