diumenge, 27 de novembre del 2011

Que visquin les subvencions pel SOJ i les retallades..., per als funcionaris

 
El Departament de Justícia subvenciona els col·legis d'advocats de Catalunya amb 1.380.878,86 euros per a la prestació del servei d'orientació jurídica al ciutadà (SOJ)

Amb la signatura d’avui, tots els col·legis d’advocats de Catalunya compten amb la subvenció per a la prestació del SOJ. Els col·legis d’advocats de Barcelona i Lleida ja van signar els acords el passat 6 d’octubre i 14 de novembre, respectivament

La consellera de Justícia també signa un conveni amb els 13 col·legis d’advocats per al funcionament dels serveis d’orientació mediadora (SOM)

La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, i els degans dels col·legis d’advocats de Girona, Figueres, Manresa, Reus, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic, Granollers, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat i Mataró han signat avui un acord de col·laboració per a la prestació del servei d’orientació jurídica (SOJ).

Aquestes subvencions se signen amb cadascun dels 14 col·legis d’advocats de Catalunya, excepte el SOJ Penitenciari, que es va signar el passat mes de setembre amb el Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya. Ara, amb la signatura d’aquests últims acords, tot el territori català comptarà amb la subvenció per a la prestació d'aquesta assistència.

Aquests serveis proporcionen als ciutadans un primer consell orientador, no directiu i gratuït, relatiu a qualsevol qüestió o aspecte jurídic que se’ls plantegi, i també els informen de la possibilitat de recórrer als serveis de mediació o altres sistemes alternatius de resolució de conflictes com la mediació, la conciliació i l’arbitratge, per tal d’evitar el conflicte processal o analitzar la viabilitat de la pretensió. Així mateix, els assessoren sobre el dret a obtenir assistència jurídica gratuïta i els informen de la documentació necessària per sol·licitar-la.

Convenis per al funcionament dels serveis d’orientació mediadora (SOM)

Pilar Fernández Bozal també ha signat avui la renovació dels convenis de col·laboració amb els degans dels 13 col·legis d’advocats de Catalunya per a la gestió dels serveis d’orientació mediadora (SOM) que actuen dins dels serveis d’orientació jurídica (SOJ) dels col·legis d’advocats. La signatura d’aquests convenis fa possible el funcionament de 29 punts d’orientació mediadora que estan repartits per tot Catalunya.

Des de cadascun d’aquests serveis s’informa els ciutadans dels avantatges de la mediació com a eina de resolució de conflictes i, si hi estan interessats i compleixen els requisits, se’n deriven els casos al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya, que els designa un mediador o mediadora del seu partit judicial.

L’any 2002 es va signar el primer conveni entre el Departament de Justícia i els col·legis d’advocats de Catalunya i, des d’aleshores, el Departament també ha signat diversos convenis amb ajuntaments, consells comarcals, associacions, fundacions i altres institucions.

Mediació en l’àmbit del dret privat

La Llei de mediació en l’àmbit del dret privat, aprovada l’any 2009, va substituir la Llei de mediació familiar de Catalunya, de l’any 2011, i va regular nous aspectes susceptibles de ser sotmesos a la mediació familiar, incloent-hi especialment la mediació en altres àmbits del dret civil com a instrument per resoldre els conflictes derivats de la convivència ciutadana i social. Així, s’estableix la mediació per a qualsevol tipus de qüestió en matèria de dret privat que pugui ser objecte d’un procés judicial i en la qual s’hagi trencat la comunicació entre les parts.

A l’acte de signatura, hi han assistit el president del Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya, Antoni Molas; la secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, Carme Virgili; el director de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia, Santiago Ballester; la directora del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya del Departament de Justícia, Anna Llanza, i la subdirectora general de Suport Judicial, Victòria Perearnau, i els degans dels col·legis d’advocats.