divendres, 16 de març del 2012

Catalunya retallarà el 15% de jornada i sou a 6.800 interins des l'1 d'abril

La Generalitat presenta als sindicats un pla d'ocupació per a 45.000 treballadors públics que preveu mobilitat funcional i geogràfica

PABLO TALLÓN / AGÈNCIES 16-03-2012 

Els sindicats afirmen que la reforma laboral ja ha arribat al sector públic 

La Generalitat de Catalunya aplicarà una reducció del 15 per cent de jornada i sou a uns 6.800 interins a partir de l'1 d'abril i durant els propers dos anys, segons han explicat els portaveus dels sindicats de la taula general de la funció pública després de reunir amb representants de la Conselleria de Governació.

El Govern d'Artur Mas preveu aprovar dimarts que ve al Consell Executiu un pla d'ocupació per racionalitzar l'organització del personal de l'administració pública, que inclou aquesta reducció de jornada a interins tècnics i administratius. De la reducció de jornada queden exclosos el personal interí de bombers, agents rurals, auxiliars tècnics i tècnics especialitzats de serveis penitenciaris i els titulars superiors de veterinària als escorxadors.

Els sindicats consideren que el pla suposa l'arribada, de ple, de la reforma laboral al sector público.Dicenque el nou planrecoge els dosprincipales punts de lareforma: segons ells, la reducció de salariosy la pérdidade drets. Per aquest motiu han tornat a fer una crida a secundar la vaga general convocada per al 29 de març.

Xavi Cases, portaveu del sindicat UGT, creu que tot això tindrà unes conseqüències nefastes."Explicarem totes les situacions límit a què arribarem fruit d'aquestes retallades i els responsables d'això tindran noms i cognoms. La seva imprudència, la seva falta de planificació, pot generar situacions molt greus pel conjunt de la ciutadania. Esperem no lamentar situacions irreparables ", assegura.

El Parlament català va incloure una disposició a la llei de mesures fiscals i financeres en la qual instava el Govern d'Artur Mas a aplicar la reducció del 15 per cent de jornada als interins dins d'un pla d'ocupació a negociar a la taula de tècnics i administratius, encara que la Generalitat ho ha fet extensiu a la taula general de la funció pública, excloent el personal docent no universitari i de l'Institut Català de la Salut (ICS).

El pla d'ocupació afectarà uns 45.000 treballadors públics, entre personal funcionari i laboral, i preveu que la Generalitat pugui aplicar de forma unilateral mesures de reorganització de tasques i funcions, així com la reordenació de jornada i horaris, modificacions dels llocs de treball , redistribució d'efectius, canvis d'adscripció de llocs de treball i reassignació d'efectius.

També reduir en un 30 per cent el nombre de llocs de treball de caps de servei i similars que compten amb una jornada de dedicació especial-treballen fins a 40 hores setmanals amb el suplement salarial equivalent.

El "Govern" es defensa

La vicepresidenta de la Generalitat, Joan Ortega, ha instat els sindicats de la funció pública a "buscar la part positiva" del pla d'ocupació que preveu aprovar l'Executiu català dimarts que ve, i que els ha presentat aquest divendres, ja que la seva objectiu és preservar al màxim els llocs de treball.

En declaracions a periodistes després de visitar el saló Expomóvil comercial 2012 del sector auxiliar de l'automoció de Fira de Barcelona, ??ha defensat que el pla d'ocupació busca "gestionar de forma eficient l'administració i repartir les càrregues de treball". Ortega ha afegit que amb la crisi hi ha alguns departaments que necessiten més efectius, mentre altres tenen poca càrrega de treball, i per això es pot realitzar una mobilitat funcional i geogràfica "temporal".