diumenge, 29 de gener del 2012

Ruiz i Prat, estimuladors de les retallades


«Una molt alta font de la Generalitat m'ha revelat aspectes fins ara desconeguts»

ALFONS QUINTÀ Després de setmanes d'anar-hi al darrere, una molt alta font de la Generalitat m'ha revelat aspectes fins ara desconeguts de les retallades. "El més esgarrifós - em diu - és que no hi ha hagut mai cap pla, cap debat, cap consideració tècnica, ni humana, respecte als efectes de les retallades. És per això que accepto dir-te el que sé".

Afegeix: "Tots els consellers sempre s'han resistit a retallar en les seves respectives conselleries, per raons òbvies. Passa el mateix en els departaments de les empreses. És humà. Però hi ha hagut una excepció: el conseller de Salut Boi Ruiz no solament ha assumit d'entrada totes les retallades que Mas i Mas-Collell li han proposat sinó que sovint ha volgut anar encara més enllà. Hi ha una gran component d'interessos. La crisi no obligava a tant".

Me'n dóna detalls, després del meu compromís de reserva. Confirmen tot el que he estat exposant en un llarg seguit d'articles. Ruiz vol destrossar l'actual sistema de protecció sanitària en benefici del conglomerat sanitari privat al qual continua servint. També confirma que l'autèntic director d'orquestra, amb posicions encara més radicals, és Josep Prat, president de l'Institut Català de la Salut.

"Aquest parell aniran tan lluny com puguin. Has d'entendre que Mas - em diu - a qui ja coneixes i, per tant, saps que no té res de brillant, ni cap capacitat per matisar, es troba molt reconfortat per Prat i per Ruiz. Són el contrapès psicològic al conjunt de consellers que voldrien limitar les retallades. Això ha fet que la majoria de la sectorial de salut de CDC s'hagi allunyat de Mas. Aviat poden haver-hi trencaments públics. Ja hi ha hagut passos discrets, com es pogué veure amb una entrevista a TV3 a Miquel Vilardell, eminència mèdica, president del Col·legi de Metges de Barcelona, metge de Jordi Pujol, fins ara proper a CDC i president del consell assessor de Mas en sanitat, el qual no es reuneix gairebé mai".

La font també situa al cim del desastre retallador Germà Gordó, de qui recorda emfàticament que va ser el gerent de CDC. Afegeix: "Cal destacar que Salut és la partida més important del pressupost. En el seu entorn es mou molt diner i a l'interior hi destaca, com és lògic, el capítol primer, és a dir les despeses de personal. Això els ha llançat irresponsablement a retallar salaris i a atemorir al personal sanitari. En privat, reconeixen desitjar que els metges fugin de la sanitat pública per anar a treballar a la privada. Estan sorpresos que no ho hagin fet i per això incrementen les retallades. Encara els posa més nerviosos veure que, malgrat el deteriorament de la sanitat pública, no hi hagi un increment fort de les assegurances privades. És perquè els ciutadans no se les poden pagar. A més, l'assegurança privada esdevé pràcticament impossible a partir dels 65 anys, que és quan més es necessita. Les persones d'edat rebran una clatellada immensa, en termes de qualitat i de duració de vida. És impossible que les estadístiques no ho detectin, molt abans de les properes autonòmiques".

La font afegeix: "L'única cosa que ells varen preparar bé és l'actitud propagandística i de silenci de les crítiques, respecte a molts mitjans. Hi ha grans campanyes de publicitat institucional de la Generalitat, al costat d'altres de merament comercials, pagades per la sanitat privada. Ambdues són ben visibles".

"Personalment -diu la font- crec que s'ha de retallar de l'ordre d' 25 per cent dels pressupostos públics. Espanya té un dèficit del vuit cent del PIB, o una mica més. Això equival a un dèficit pressupostari del 26 per cent. És a dir, no tenim una quarta part del que gastem. Ara Rajoy ha fet una retallada que no arriba ni a la meitat de que haurà de fer. Per tant, tots en patirem. Precisament, per això mateix resulta intolerable la destrucció de la sanitat pública. Mas ha començat per allà on, de cap manera, Rajoy no s'hauria d'arribar mai. Confio que al conjunt de l'Estat no passi res de semblant. Si s'intentés fracassaria, perquè allí no es pot usar l'argument fals del sobiranisme i de l'independentisme. Tu pots fer molt per a denunciar aquest abús". 

La font també destaca que "en el govern Rajoy hi ha persones més competents que altres. Però no hi ha ningú tan incompetent com Xavier Mena ( que és una bona persona) o Boi Ruiz que és una mala persona. A més, aquí ja tenim els trams més alts del IRPF ( poden arribar al 56 per cent dels ingressos) i graus de corrupció política immensos, com es veu periòdicament. Culpar de tots els mals al Tripartit i al govern central és un abús que acabarà petant en les mans del mateix Mas. Pujol era més prudent, calculant no passar-se. Però Mas no té límits".