dijous, 13 d’octubre del 2011

Trinitat Vella, arraconada

Una zona problemàtica de Sant Andreu
Trinitat Vella, arraconada

Els antics pisos dels funcionaris de la presó estan 'okupats' actualment per persones conflictives
Els veïns exigeixen a l'Administració que actuï contra la venda de drogues i la delinqüència al barri

Dijous, 13 de octubre del 2011 
ROSA MARI SANZ - BARCELONA - elPeriódico.cat

Trinitat Vella n'està farta. Primer va alçar la veu contra la venda de droga. D'això ja fa quasi un any i mig, el mateix temps que fa que els veïns surten setmanalment al carrer per demanar a l'Administració que faci alguna cosa més efectiva que la instal·lació de càmeres, com ja va fer l'ajuntament. Des del setembre també criden contra el tancament de les urgències nocturnes del CAP de Via Bàrcino. Ara, aquest barri de Sant Andreu ha sumat un altre greuge: la cada vegada més gran okupació, principalment per part de famílies romaneses i petits traficants, de les antigues cases dels funcionaris de la presó i dels pisos del patronat municipal. Per això, volen traslladar les seves protestes a la plaça de Sant Jaume. De moment, avui, com cada dijous, es manifestaran als seus carrers. 
Pintades al carrer de Pérez del Pulgar
La nova polèmica que ha revifat entre els veïns la sensació que tenen d'estar arraconats per l'Administració té el seu epicentre al carrer de Pérez del Pulgar, darrere de la presó de la Trinitat, que ara només acull joves en règim obert després d'haver enderrocat una part de l'edifici. Allà segueixen dretes algunes cases dels antics funcionaris judicials que van ser desallotjats sense rebre indemnització, cosa que va provocar que alguns d'ells presentessin demandes al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que de moment els ha donat la raó (malgrat que la Generalitat hi ha recorregut), cosa que impedeix demolir-les definitivament. Unes vivendes que s'han convertit en un focus de conflicte. Les que estan situades al costat del carrer de la Foradada estan okupades per famílies romaneses d'ètnia gitana que els veïns vinculen amb la delinqüència al metro; i les de l'altre extrem de Pérez del Pulgar, al costat del carrer del Pare Manjón, acullen presumiblement petits traficants de droga i altres delinqüents. Entre aquests dos punts, un gran solar tapiat, fruit de l'enderrocament de les altres vivendes, freqüentat per jonquis que hi van a punxar-se.
Així ho expliquen els que viuen al davant, als blocs de pisos del patronat municipal, 174 vivendes que també hauran d'anar a terra quan la presó s'alliberi del tot de la seva funció. Isabel Cañero, presidenta de la comunitat del que es coneix com el bloc 1, assegura amb el coneixement que li donen els 39 anys que fa que hi viu que mai havia vist tanta degradació a la zona com quan la presó va deixar de tenir el seu ús i els funcionaris se'n van anar.
POR / «Ara és insostenible. Algunes veïnes grans viuen atemorides», assegurava dimarts. I mentre ho explicava, a molt pocs metres, amb la parsimònia de qui no té cap mena de por, un jove agafava una paperina de la teulada d'una de les cases dels antics funcionaris, que, tot i que algunes estan tapiades, tenen inquilins. «Se'ns en riuen a la cara», afegia ella. «Ja teníem problemes, però la crisi ha fet augmentar els robatoris al barri», afegia Marta Gutiérrez, una altra veïna de les vivendes del patronat, uns pisos que en general també estan okupats per inquilins conflictius.
El president dels veïns del barri, Luis Quero, assegura que l'associació que presideix intenta contenir la cada vegada més creixent ira del barri i la canalitza a través de manifestacions que volen traslladar a la plaça de Sant Jaume. «Això pot acabar malament perquè molts veïns ja no poden més», lamenta, i denuncia «l'abandonament i la desconsideració» que diuen que senten per part de l'Administració. «Som la zona més marginada, la cantonada de Barcelona», explica Quero, que al mateix temps denuncia que els intrusos, a part d'esbotzar portes, lloguen habitacions a altres persones.
Fent un tomb pel barri, dimarts, van ser diversos els veïns que van coincidir a transmetre a aquest diari la sensació que l'Administració els ha passat a ells el problema. «Aquí hi va haver pressa per fer fora els funcionaris, però ara ningú té pressa per fer fora els que han okupat aquestes cases», explicava com d'altres José Sánchez. Hi havia qui demanava més presència policial, encara que és fàcil veure patrulles als carrers. Cosa que, per altra banda, no sembla intimidar. Per això, el portaveu veïnal reclama «qualitat». «No volem ni més quantitat ni més proximitat. Això aquí no és garantia de res. Volem qualitat per acabar amb el tràfic de droga i la delinqüència, que es fa a la vista de tothom», diu per acabar.