dimecres, 27 de juliol del 2011

De la correcció en el vestir

El Departament de Justícia va publicar en el DOGC Núm.5157 del 20.6.2008 l'Ordre JUS/301/2008, de 17 de juny, per la qual es modifiquen l'uniforme i el distintiu per al personal adscrit als serveis penitenciaris de Catalunya.

En línies generals aquesta ordre de cinc articles, ens defineix els diferents elements que conformen l'uniforme del personal adscrit als serveis penitenciaris de Catalunya, així com el disseny i les característiques del distintiu que s'ha de dur.
En l'article 1 ens defineix: “Uniforme del personal...”, on especifica el tipus de pantalons, camisa, jersei, sabates o botes, cinturó, mitjons, tipus de guants, etc.
En l'article 2 ens defineix: “Distintiu del personal...”, mesures de distintiu, altura i amplària, etc.
En l'article 3 ens defineix: “Ús de l'uniforme”, on ens diu clarament en l'article 3.1 que és d'ús obligatori en els centres per a tot el personal de l'àmbit de règim interior.
En l'article 4 ens defineix: “Ús del distintiu”, com portar el distintiu i el seu ús.
I arribem a l'article 5 on ens diu “De la correcció en el vestir”, reproduïm íntegrament el text de l'article: “Tot el personal que presti serveis a les unitats i centres d'execusió penal, durant l'excercici de la seva activitat professional, HA DE VESTIR AMB CORRECCIÓ”.

Aquesta nota no és més que una presentació, a partir d'una breu descripció, d'un col·lectiu com el de presons el qual presenta una gran varietat de persones, segons els interessos individuals o col·lectius, les disponibilitats tècniques de cada moment, les possibilitats d'organització i el bon o mal aprofitament dels recursos que a cada moment estiguin disponibles.

El col·lectiu actual és el resultat d'una llarga història i en la seva configuració han participat gents diverses.
En primer lloc podríem destacar als Caps de Serveis amb la seva capacitat de lideratge i correcció, en definitiva el seu “savoir faire” tant en el seu comportament com davant la plantilla.

S'ha publicat una nota a Brians-1, sense data i signada per la direcció i sense nom de qui la signa, recordant-nos l'ordre anterior (JUS/301/2008, de 17 de juny), però insistint sobretot en l'article 5, sobre la correcció en el vestir, sembla ser que la resta d'articles (de l'1 al 4) no tenen importància encara que és evident que es tracta d'una descripció simple.

Com tot en aquesta vida, la interpretació dels articles d'aquesta ordre és molt confusa per a alguns dels Caps de Servei i sobretot la seva importància a l'hora de valorar-la, què és més important l'urgent o l'important?.
Fem-nos unes preguntes a veure que ens sembla a nosaltres:

1. Que és més important o urgent, el recompte o una camisa per fora dels pantalons?
2. Que és mes important o urgent, que unes cancel·les no es puguin obrir o una camisa per fora dels pantalons?
3. Que és més important o urgent, que en les portes dels tallers estiguin sortint fum o una camisa per fora dels pantalons?
4. Que és més important o urgent, preocupar-te per un company després d'un A/P amb dolor en l'esquena o una camisa per fora dels pantalons?

Per a uns Caps de Serveis, potser puguem semblar l'exercit de Pancho Villa (1878-1923) els recordem que va ser un dels caps de la revolució mexicana, l'actuació militar de la qual va ser decisiva per a la derrota del règim del llavors president Victoriano Huerta.

Per a uns altres, potser hauríem de ser com els Mossos d'Esquadra, recordar-los que no ho som i en el seu moment el nivell d'estudis que se'ns exigia per entrar a presons era superior al d'ells.

Per a uns altres, potser pensen que no som suficientment dignes per portar l'uniforme, recordar-los que es mirin al mirall, a aquest que tantes veritats ens diu i que la majoria de les vegades no li volem fer cas.
Com poden parlar de dignitat quan s'utilitza la manipulació i la situació actual d'aquests moments amb els interins per coaccionar-los?.
Per a uns altres, aquells que diuen que quan entren als patis es confonen amb els interns, sincerament vagin al oftalmoleg, necessiten ulleres urgentment. La pregunta és: busquen als que porten l'uniforme o als que no han de portar-ho?, potser és que no estan tan acostumats a anar als mòduls, sobretot entrar als patis i això els deu confondre.

Els dóna el mateix que vagis sense afaitar (ells també hi van), que portis unes botes o sabates que no siguin de l'uniforme reglamentari (algun Cap d'Unitat porta botes amb punta metàl·lica o diferents a les de l'uniforme reglamentari), que la camisa i els pantalons estiguin tacats i sense planxar o els mitjons siguin blancs, de colors o a topos, que es portin pircings (nas, boca, celles, etc) o arracades, anells en tots els dits de les mans, que el tall de pèl sigui de punxa o a colorins. Tot això, per a ells els dóna el mateix, però el que no els dóna el mateix és que es porti la camisa per fora dels pantalons i una samarreta per sota de la camisa.
Si tenen ganes de llegir aquesta ordre, que alguns d'aquests Caps de Servei no l'han llegit i no saben de què va, podrien dedicar-se a reclamar a la direcció sobre la qualitat de l'uniforme, per exemple de l'article 1:

1.1b) dels pantalons, l'acabat de les costures no aguanten ni un primer assalt,
1.1g) dels guants d'intervenció anti-tall i a la perforació de color negre, anti-tall, perforació?!,

però això no és important o urgent, en canvi la camisa per fora dels pantalons si ho és.

Doncs solament queda dir-los que en la JUS/301/2008, de 17 de juny, no diu res de res de portar la camisa per dins dels pantalons, de samarretes per sota de la camisa, pircings, arracades, collarets, pèls de punxa, llarg, curt o a colorins, res d'anells a les mans o en el prepuci, però si diu clarament que cal: “l'uniforme descrit en l'article 1, ho ha de portar de forma obligatòria en els centres penitenciaris tot el personal de l'àmbit de règim interior”.

Per a aquells Caps de Serveis que pensen que:
  • som l'exercit de Pancho Villa
  • som com els Mossos d'Esquadra
  • no som dignes per a portar l'uniforme
  • sen's confon amb els interns
Es diu que: 
“El diable quan no té res que fer mata mosques amb la cua”

Salut,
Carlos C.P.

PS:
Si és el director el que ha signat l'ordre i l'ha passat als Caps de Serveis, deuria de mirar-se ell mateix al mirall, una vegada fet això passar la seva ordre als seus subordinats, com per exemple la coordinadora mèdica, que tant la seva correcció en el tracte, en la seva forma de vestir i en el seu aspecte deixa bastant que desitjar.

8 comentaris:

Martina K. ha dit...

Hola des de Brians-2:
Per aquí es comenta que teniu un Cap de Serveis que és "jai", els 'cacos' diuen que es diu 'Al-Jacin'. Sembla ser que té bon 'rotllo' amb els interins i que si no hagués estat pel tal 'Al-Jacin', algun interí més estaria al carrer i no ho haguessin re-col·locat. Això no s'ho creu ni ell... Però cal dignificar el cos no? hahaha
Salut
Martina K.

Anònim ha dit...

Perdoneu si no estic d'acord del tot amb l' escrit del company Carlos. Crec que és un deure i una obligació anar a treballar d'una manera pulcre i correcta, només així podem donar exemple als interns i tenir l'autoritat moral per dir-ho. A vegades he vist companys amb la camisa per fora, els pantalons bruts, sense afaitar i mal pentinats ordenant a un interns que tingui cura de la cel.la que la té bruta...Això si, per obligar hi ha que donar, i aquesta administració ja es hora que doni uns uniformes de qualitat com els que tenen els Mossos o els bombers i no uns pantalons de mercadillo i un jersei que sembla un vestit quan s'ha rentat dos cops i fa més boles que pilotes té un camp de golf. Però, també hauríem de recordar a l' administració que els antiavalots dels Mossos segueixen sense dur el número identificatiu a l'uniforme i ningú diu res, al fi i al cap tots els interns saben el nostre nom de memòria, això si algun company no els hi ha dit on vivim, que d'aquests també ni hi han... Una abraçada a tots i bones vacances d'un cap d'unitat de brians que encara porta les sabates reglamentàries...

Nomegustalosmartinis ha dit...

Pel Anomin:
Estas parlan del mateix que diu en Carlos.
Això dels uniformes de qualitat, l'hi pots preguntar als sindicaleros, a no, perdona a ells no pots preguntar-los no saben ni com són els uniformes, els que tenen els tenen impecables perquè els han fet servir molt poc... el que més els preocupa són les paellitas a la platja i els martinis, així que, oblida't d'uniformes de qualitat.

Anònim ha dit...

Hay que reconocer que es muy patético ver cómo van algunos/as compañeros/as. Llevo 25 años en el medio y recuerdo los tiempos en que nos daban 1.000 ptas (cobrabamos 93.900) de "fondo de masita" para que nos compraramos uniforme, placa y botones reglamentarios. Cada año la dirección sacaba una orden en la que autorizaba el "cambio" de inverno a verano y viceversa...hasta ese momento, aunque hiciera un calor del demonio todo dios con americana y corbata.... Me parece patético ir mal vestido.... con la camisa por fuera, mal afeitad.... lo dida La Consellera, Juan Carlos o el sunsum corda.... hay una máxima que aprendí de jovencito (y yo era de los que cortamos QC) "PARA EXIGIR HAYQUE CUMPLIR"

Anònim ha dit...

Si és possible, millor no citar noms ni res que els suggereixi o els faci identificables, menys encara emparant-se en l'anonimat de seudònims gens "modèlics". Però definitivament és pitjor si els noms van acompanyats de falsetats i inexactituds, no disculpables ni per una falta de coneixement del mitjà o per tenir poca memòria històrica. Demano que es valori la retirada del comentari de Martina K. ja que no respón en absolut a la realitat a més d'estar mancat del mínim de respecte per a un bon professional.

melapelanloscursillos ha dit...

Martina Klein!Ets model no?Et deu quedar l´uniforme de maravella reina...
A més deixas comentaris gens clars,de temes sensibles ara per ara i personalitzant en un cap de serveis que te les seves rareses i peculiaritats a més de ser bona persona.Que t´ha calat alguna bronca de les seves alguna vegada?I aixó es una petiteta venjança?
Ni s´entén massa el que dius,però clar,tu la deixas anar "que algo queda".

Perforadelspantalons ha dit...

Per dignificar el cos, no hi ha prou vestir amb correcció, també es deuen tenir unes formes de conducta adequades, sobretot amb els companys, sincerament no entenc al fet d'aquesta història del vestir, quan hi ha coses més importants a resoldre i a tenir en compte, com per exemple:

'Tenim a algú que està treballant amb nosaltres, que en el seu moment va ser un ex-administrat, per no demanar penals en l'anterior oposició',

Pregunta: per què no es demanen penals a les bases dels concursos?
Resposta: Com sempre per la ineptitud dels sindicats.

Entre altres coses, això pot ser una de tantes coses una mica més importants que la ximpleria de la correcció en el vestir, no?

També m'agradaria fer una petita referència, sense acritud company/a, a l'anònim anterior que demana retirin el comentari de Martina K., parla de pseudònims gens modèlics, anònims, etc,
He llegit unes quantes vegades, ara per ara encara no sé que vol dir aquest comentari, però no li veig gens de falta de respecte a cap professional del mitjà, tampoc dóna noms ni cognoms i si no recordo malament, tampoc fa cap al·lusió a insults ni gens que se li sembli.
No conec a cap company que sigui 'jai' ni que respongui per aquest nom, ni per aquest 'malnom'.
Una altra cosa més, el seu comentari també està escrit com a Anònim.

Salutacions,

Martina K. ha dit...

Per Melapelanloscursillos:
Em queda de p. m. l'uniforme, probablement millor que a tu, per cert porto l'uniforme reglamentari complet botes incloses, no com altres/as, però perquè uns quants 'majaderos' i probablement sortits de to, tinguin ganes de veure com moc el meu preciós cul, els agradi o no, porto la camisa per fora dels pantalons.

Si els administradors volen esborrar el meu comentari són lliures de fer el que els vingui de gust.

Visca la llibertat d'expressió.