dilluns, 10 de juny del 2019

PEPA ESCRIT

Us reproduïm carta a la Honorable Consellera Esther Capella que ens han fet arribar per la seva publicació els nostres companys:



Honorable Consellera

Ester Capella i Farré

Conselleria de Justícia de Catalunya

Carrer de Pau Claris, 81 Barcelona




Distingida senyora,

Com ja deveu saber la situació penitenciària a Catalunya en els darrers anys ha fet que ens trobem davant una situació altament crítica en la qual el funcionariat penitenciari sent un seriós i preocupant abandonament per part de l’administració competent. És per això, que a través d’aquest escrit els funcionaris sotasignants li volem fer arribar les peticions que a continuació es detallen per al seu estudi i consideració.

És ben conegut que en amplis sectors de la societat el cos de presons és menyspreat i infravalorat, aquest fet es deu bàsicament a la falta d’informació i visibilitat de les tasques que desenvolupem els funcionaris; malgrat que som una peça clau dins de l’engranatge de l’administració per a la reeducació, rehabilitació i reinserció de la població reclusa privada de llibertat, ens veiem obligats, dia a dia, a lluitar perquè aquesta consideració reverteixi i se’ns reconegui la gran labor que els professionals de presons desenvolupem en els nostres respectius  llocs de treball, inclús davant la nostra pròpia administració.

Els funcionaris de Presons de Catalunya volem posar en el seu coneixement l’interès que el cos té en col·laborar amb l’administració i, amb aquest motiu referim les següents peticions perquè  siguin escoltades.

  1. Tornada a la coherència de la política penitenciària amb la finalitat de donar la seguretat necessària als establiments penitenciaris que permetin el normal desenvolupament de les tasques dels professionals les quals estan encaminades a la seguretat i el tractament.

La Direcció General hauria d’emetre les circulars pertinents a les direccions dels centres perquè s’apliqui correctament la llei pel que fa al procediment disciplinari i als programes de tractament, per tal d’evitar la manipulació i omissió de la legislació vigent amb la finalitat de maquillar estadístiques.

La reducció intencionada de les sancions amb fins mediàtics, que res tenen a veure amb el bon funcionament dels centres penitenciaris ni el tractament adequat dels interns més conflictius, és indubtablement una de les causes del creixement exponencial de les agressions i la inseguretat que es respira en els centres de Catalunya.

S’han de prohibir les “devolucions en calent”.  Els actes violents greus realitzats per interns, tals com agressions a d’altres interns o funcionaris, o que hagin tingut en la seva possessió objectes perillosos al mòdul, no poden tornar al departament on la infracció originària va ser comesa, i posar en risc la integritat de les víctimes.

  1. Blindatge dels acords i costums en qüestió d’horaris, cal respectar el dret a la conciliació familiar dels treballadors i així, garantir la integritat psíquica dels professionals  penitenciaris.


  1. Increment urgent de la plantilla, renovar de forma estable als interins en actiu per la seva professionalització en pro d’una millora de la seva competència i eficàcia. Afegir dotació suficient als centres per les mancances acumulades al llarg dels anys en qüestió de personal. És incompatible la manca de personal amb l’eficàcia del sistema, així com la  seguretat de tots els treballadors.


  1. Revisió de la implementació dels mòduls de participació, no estem en absolut en contra d’aquest ambiciós projecte però, no dotar-lo del material i el personal necessari així com no comptar amb l’opinió dels treballadors penitenciaris, a qui correspon l’execució de l’esmentat projecte, és irresponsable i inoperant. De fet, és causant de situacions caòtiques i desastroses en alguns dels llocs on ja s’està aplicant. La revisió d’aquest projecte seria necessària fer-la sense demagògia i amb seriositat per evitar el seu fracàs.


  1. Programació urgent de reunions bilaterals per tal de consensuar un nou acord sobre personal que contingui els següents punts:


  1. Recuperació dels drets perduts en l’acord de 2012: Dies personals, FAS, Complement de productivitat i pèrdua de dies de compensació de festius per absència laboral justificada (mesura que s’entén  incompatible  amb la pèrdua econòmica que suposa el PRP).


  1. Calendari d’oposicions anual, concurs de trasllats anuals i respecte al dret a la promoció incloent-hi les oposicions i concursos oportuns i transparents en aquest sentit, com ara l’oposició del cos B o l’accés a l’oblidada pujada de nivell.


  1. Jubilació anticipada i segona activitat, que comença a ser urgent a causa de l’envelliment de la plantilla i la pobra renovació, donat que no hi ha, des de fa anys, oposicions d’accés al cos penitenciari.


  1. Devolució de pagues i percentatge salarial sostret, convidem a l’Administració de Justícia a què treballi ràpidament en aquesta direcció per retornar als treballadors allò que és seu i els hi pertoca.


  1. Nomenament del cos de funcionaris com a agents de l’autoritat, som conscients que és una qüestió que depèn de l’administració central però, els convidem a què treballin en això davant els fòrums oportuns, tal i com es va fer des d’aquesta administració amb d’altres col·lectius professionals.




Barcelona, 11 de juny de 2019



PS: Li adjuntem el llistat de les signatures dels funcionaris que subscriuen aquesta carta.



—-