dijous, 13 de desembre del 2012

El Govern admet xinxes i rates prop de la infermeria de la Model

Presons en suspens 

Barcelona-

La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, va admetre ahir que no hi ha data per al trasllat de la presó Model on aquest estiu van aparèixer xinxes i rates. Fa molts anys que es parla de la cloenda d'aquesta presó, que està obsoleta i massificada, a inicis d'aquesta legislatura el Govern va anunciar la possibilitat de moure-la a la Zona Franca. «Hi ha tantes obres per pagar, que posar-se de nou donada la situació, no és el més recomanable», va reconèixer ahir la consellera. 

Les declaracions de la consellera van arribar després de que el diari LA RAZÓN denunciés la presència de rates i xinxes en la Model, fet que posa de relleu les pèssimes condicions a nivell arquitectònic i de salubritat d'una presó que està situada al centre de Barcelona, ​​en ple districte de l'Eixample. «Les rates que van aparèixer aquest estiu mai es van veure en l'interior dels edificis, encara que sí ho van fer en un parterre d'uns 50 metres que va del jardí a la infermeria del centre», va assenyalar ahir. 

Respecte a la renovació o trasllat de les presons, la consellera ha assegurat que el Govern ha de pagar uns 2.000 milions d'euros fins l'any 2040 per la construcció de diverses presons a tot Catalunya, que, segons ella, es van fer «sense planificar" en l'època del tripartit. Va reiterar que «no és raonable posar en marxa noves obres mentre la situació econòmica no millori i amb tants projectes per pagar». 

Fernández Bozal va afegir que amb la situació de crisi econòmica "els esforços de contenció continuaran», de manera que les esperades obres de substitució de la Model s'hauran de postergar, de moment. 

Aquesta presó, des dels anys 80, està massificada, albergant molts més presos dels que permet la seva capacitat, però el problema és que les instal·lacions cada vegada van a pitjor, segons els sindicats. No obstant això, la consellera ha insistit que la situació "ha millorat, ara hi ha uns 1.600 presos ingressats, quan havien arribat a ser 1.900». La capacitat de la presó és per a uns mil interns. 

La intenció de la conselleria era la de traslladar a aquest nou centre penitenciari de la Zona Franca a tots els presos preventius que ara són a les presons de Barcelona. 

TARRAGONA 

La nova presó de Tarragona, que estarà situada al municipi del Catllar, no serà una realitat fins al 2013, tot i que havia d'estar finalitzada el 2011. Tindrà capacitat per a 750 presos, amb mòduls per a joves i dones. La seva funció serà semblant a la del futur centre de la Zona Franca respecte a la Model, és a dir substituir la saturada i obsoleta presó de Tarragona. Un altre obstacle per a la seva posada en marxa és l'oposició dels veïns del Catllar. 

FIGUERES 

Les obres de la presó de Puig de les Basses, a prop de Figueres (Girona), van acabar a finals de 2010, però la presó encara no funciona. La seva obertura s'ha ajornat en diverses ocasions, tenint en compte que la seva inauguració estava prevista per al gener d'aquest any. Segons la conselleria de Justícia, es van trobar amb un centre inacabat, en què faltaven alguns serveis bàsics. Ha suposat una inversió de 108 milions d'euros, i tindrà capacitat per a 1.000 interns.

Font: Joan Planes