divendres, 10 de febrer del 2012

Carta d'un funcionari

Agrair per endavant als administradors d'aquest blog per publicar aquest escrit sempre que ho considerin oportú.
 
Vull deixar clar que no formo part de cap sindicat, de fet no estic afiliada a cap d’ells, i que no tinc la més mínima intenció de començar ara la meva carrera sindical, ni a curt ni a llarg termini.
La única intenció d’aquest escrit és deixar constància del que penso (i em consta que molts companys i companyes pensen igual) en relació a les mesures que arbitràriament el govern ens intenta imposar i que amb tota probabilitat ens acabarà imposant.

També vull dir per endavant, que respecto la posició de les persones que no volen prendre part en totes les mobilitzacions que estem realitzant, les respecto, però no les entenc. El moment és molt delicat, l’ambient està molt escalfat, de fet crec que molts de nosaltres ens estem cremant, i mentre que uns lluitem per tal de que les nostres condicions laborals siguin dignes veiem al nostre costat, asseguts en actitud de submissió i resignats, als nostres companys o companyes que viuen una realitat paral·lela i que encara creuen que la cosa no va amb ells i que si no es mouen, si són capaços de passar desapercebuts, a ells no els tocaran el lloc. Als altres, als que han votat a aquest partit dels millors, els entenc, al menys actuen en conseqüència, assumeixen el que han votat i ara no els queda una altra que intentar que no se'ls vegi massa.

Evidentment l’administració està fent un joc magistral. La consigna és no donar informació, ningú sap del cert que passarà, com s’aplicaran les retallades, com afectarà la modificació de la Relació de Llocs de Treball (RLT) als funcionaris de carrera, perquè als interins ja sabem com els afectarà, a més de la retallada general (fas, productivitat, pagues extres, vals menjador, dies d’assumptes personals), també se’ls hi aplica la retallada d’un 15% en horari i sou. Però i per als funcionaris? Que passarà quan un funcionari de carrera reingressi a una plaça que estigui modificada amb jornada reduïda? Es tornarà a modificar la RLT? Això entre d'altres coses.

Davant d'aquesta desinformació molts funcionaris que son interins d'un cos superior, reingressen al seu cos d’origen, amb la qual cosa els interins que estan cobrint aquesta vacant, se’n van al carrer. I aquesta, estimats companys, és la finalitat de totes aquestes mesures i desmesures que estan a punt d’aprovar-ne al Parlament. El govern, emulant temps passats (com diu un dels nostres cartells) ha pres la decisió, i ningú ens garanteix que això que s’aprovarà sigui respectat durant dos anys com diuen que duraran aquestes mesures, ningú ens garanteix que passat aquest temps les mesures es modifiquin en benefici del treballador, ningú ens garanteix que dintre de 1, 2, 6 mesos tornin amb les retallades o amb la privatització dels nostres llocs de treball.

Algú s’hauria imaginat mai aquesta situació? No s’ho creia ningú, i malauradament s’està produint.

Amb aquesta situació de fons, també s’està instaurant entre el personal afectat la por. He sentit dir a alguns companys o companyes que als caps no els hi fa gràcia si ens manifestem, que tal com estan les coses és millor no fer això. He sentit dir que no baixen als esmorzars reivindicatius perquè no poden abandonar el lloc de treball...Les concentracions les fem dintre dels 20 minuts que tenim per esmorzar, (un temps que encara no ens han retallat) ningú abandona el seu lloc de treball, el que estem fent es menjar-nos l’entrepà al mig del carrer. O és que hi ha caps que han decidit que, posats a treure'ns drets, poden retallar-nos també el nostre temps legal per a esmorzar? Què als caps no els hi fa gràcia? Evidentment no els hi fa.
Alguns d'ells estan en aquest càrrec perquè son llocs de lliure designació, i altres, encara que el lloc que ocupen es proveeix per concurs específic, son nomenats en aquests llocs per la seva afinitat al partit polític de torn.

La realitat és que perilla el lloc de treball de 7000 interins, però mentre arriba la pena màxima, el cessament, es va allargant l'agonia d'aquests treballadors públics, retallant-los l'horari i sou en un 15% i hem de tenir en compte que la gran majoria som mileruistas, i molts inframileuristes. Ara resulta que es pot prescindir d'un 15% del temps i treball d'aquests 7000 interins i la pregunta que em faig és la següent: el treball que han desenvolupat aquestes persones, no ha servit per res?

Fins ara hem estat necessaris dintre d'un estat de benestar, donant servei públic a la societat, oferint un servei d'atenció als ciutadans, que arriba a les persones des de diferents unitats o departaments, registrant sol·licituds de tots tipus (tramitació de jubilacions, ajuts socials, pensions, atur) o rebent l'assistència de mèdics, infermers, assistents socials, mestres, educadors, magistrats, jutges, secretaris, agents rurals, mossos, guàrdia urbana, bombers, agents forestals...

Es dona aquests serveis a la ciutadania mitjançant personal funcionari, quan no hi ha un funcionari que pugui desenvolupar aquest treball, ho fa un interí. L'interí té les mateixes responsabilitats que un funcionari, però pot ser cessat en qualsevol moment sense rebre cap indemnització. Per aquest motiu, el govern dels millors ha ideat una forma de sortir de la crisis genial i ràpida. Aprovant les mesures que ha decidit aplicar, deixarà de pagar el sou d'uns 7000 interins, i amb aquest estalvi sortirem de la crisis.

Però, què passarà quan no s'arribi a cobrir els serveis que necessita la ciutadania? Doncs que arribarà la privatització, que a la fi, és del que es tracta tota aquesta pantomima. I només tindrà accés als serveis qui tingui diners per pagar-los.

És paradoxal que es culpi de la crisis socioeconòmica a la ineficiència de la administració pública i dels seus empleats, però que el partit de torn col·loqui al seus amics en llocs eventuals, a qui se'ls paga el sou amb diners públics, quan haurien de ser retribuïts pel propi partit polític.
Així com el sou dels propis diputats, senadors, consellers... perquè no es comencen a aplicar les retallades en aquests sous? Perquè no es fa l'espiral de dintre cap a fora? Tenint la poca vergonya d'haver votat fa pocs dies al Parlament NO a la seva baixada de sous. Paradoxal.

Tirant lo Blau