dimecres, 9 de novembre del 2011

La crisi de l'ACA deixa la presó del Catllar sense depuradora


-Recoder admet que “no és possible programar l'obra a curt termini”
-El centre penitenciari s'havia d'estrenar a final d'any
-L'Agència de l'Aigua passa d'invertir 338 milions el 2009 als 24,5 milions d'enguany 


07/09/11 02:00 - barcelona - Joaquim Elcacho

Simulació de la nova presó Mas d'Enric
La crisi financera de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), una empresa pública dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat que acumula un endeutament de més de 1.300 milions d'euros, afectarà també el sistema penitenciari català. La llarga llista d'actuacions i obres que l'ACA ha decidit cancel·lar o ajornar inclou la xarxa de clavegueres i la planta depuradora d'aigües residuals del nou centre penitenciari de les comarques de Tarragona Mas d'Enric, al Catllar, segons ha reconegut el conseller Lluís Recoder.
El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya publicava ahir una resposta parlamentària del conseller de Territori i Sostenibilitat en què admet que “en l'actualitat, la situació econòmica i financera de l'ACA no fa possible programar l'obra [depuradora i xarxa de canonades de la presó Mas d'Enric] a curt termini”. En conseller completa la resposta a una pregunta formulada pel diputat Rafael Luna (PP) afirmant que “s'estudiaran les diferents alternatives possibles per a la seva construcció i s'hauran de buscar formes de finançament que no carreguin el pressupost ordinari de l'ACA”.
L'ajornament sine die de la depuradora del Catllar ajornarà també l'entrada en funcionament del nou centre penitenciari no només per la falta de tractament de les seves aigües residuals sinó perquè l'Ajuntament del Catllar va condicionar l'autorització de la nova presó precisament a l'entrada en funcionament de la nova depuradora, que a banda de la presó ha de donar servei a 23.000 habitants (6 milions de litres d'aigües residuals al dia).
Una obra més a la llista
La depuradora del Catllar és una més de les desenes d'obres afectades per la crisi de l'ACA. Entre les actuacions que l'agència ha hagut d'abandonar aquest any destaca la contractació de les embarcacions de neteja de l'aigua a les platges, que en alguns casos han acabat assumint els ajuntaments de la costa.
Després de més de vuit mesos de preparació, la direcció de l'ACA podria presentar en les pròximes setmanes al seu consell d'administració un pla detallat de la situació financera i una actualització de les obres i actuacions afectades per la retallada.
Els responsables de l'ACA van informar el juliol passat al Consell per a l'Ús Sostenible de l'Aigua (CUSA, organisme assessor de la Generalitat) que el pressupost d'aquest any inclou inversions per al conjunt de Catalunya en matèria d'aigües de només 24,5 milions d'euros, una xifra que contrasta amb els 338,3 milions d'euros d'inversions totals, segons la memòria de l'ACA del 2009.
Cal recordar que l'ACA i Aigües Ter Llobregat –empresa pública adscrita també a Territori i Sostenibilitat– sumen un deute de més de 2.100 milions d'euros i han de fer front aquest any a uns interessos bancaris de més de 65 milions d'euros.