dimarts, 29 de novembre del 2011

Tercera mort per sobredosi a la presó de Lledoners

El mes de setembre, el mateix intern, havia estat atès per drogues

ENRIC BADIA | MANRESA

Un jove intern de 25 anys va morir la nit de dissabte a diumenge a la presó de Lledoners. David Montemayor Navarro, veí de Sant Andreu de la Barca, que estava intern al mòdul 5 del centre penitenciari bagenc, hauria mort a causa del consum de drogues. Seria el tercer cas de mort per sobredosi en el mateix centre en l'últim any. El darrer es va produir el setembre, quan va morir pel mateix motiu un dels condemnats del cas Isanta.

Les drogues haurien d'estar proscrites a les presons, però casos com els de Montemayor demostren que els consumidors habituals troben vies per rebre'n. Fonts dels funcionaris de Lledoners consultades per aquest diari relacionen la presència de droga amb la manca de control més estrictes per evitar que arribi als interns.

David Montemayor ja havia estat a punt de perdre la vida el mes de setembre passat per una altra sobredosi, però aleshores l'atenció mèdica del mateix centre ho va poder impedir. Des d'aleshores, segons fonts dels funcionaris, els treballadors de la presó havien insistit davant la direcció de la necessitat d'incrementar les mesures de vigilància, i s'havia advertit que hi havia el que aquestes fonts definien ahir com a "petit tràfic". Els funcionaris asseguren que el centre no va prendre mesures per millorar la seguretat, com ara canviar interns de zona, o introduir la revisió del cos dels reclusos a través de raigs X. Ahir, més de 24 hores després de la tercera mort, sí que es van produir alguns moviments de presos en la línia que exigien els treballadors.

Un mòdul per a dependents

Els funcionaris van advertir la mort a les 3 de la matinada de la diumenge. El mòdul on era internat Montmayor està pràcticament dedicat en la seva totalitat a persones que tenen dependència de les drogues.

Funcionaris de la presó lamenten que a l'interior del recinte penitenciari hi hagi droga. En aquest cas, segons les mateixes fonts, la droga podria haver arribat a l'intern a partir d'un vis a vis que havia tingut dies abans amb la seva parella. Montemayor havia estat pare recentment i aquesta circumstància li havia permès de tenir aquest contacte amb gent de l'exterior. Els funcionaris reclamen que hi hagi un control més grans de les visites i que s'estableixin registres més estrictes per als presos que hi acudeixen. Entenen, aquests fonts, que amb més mesures s'evitarien algunes morts d'interns que consumeixen droga. I atribueixen la falta de registres al fet que Lledoners no té el nombre de treballadors necessaris per poder dur a terme la vigilància ideal, ni tampoc un aparell de raigs X per poder veure si els interns amaguen drogues al cos. Ara s'han de traslladar a l'hospital, si es requereix la prova.

La via d'entrada de droga a la presó sembla que és la dels familiars en les visites vis-a-vis. Aquests poden ser escorcollats i, si s'hi oposen, se'ls pot denegar la visita. Però per fer aquesta pràctica, que segons els funcionaris consultats no és prou estricta a Lledoners, també caldria més dotacions.

Font: regió7.cat

2 comentaris:

Anònim ha dit...

El problema, no és, si són + o - estrictics, o si fa falta + dotacions, el problema es la llei que ampara molt mes als interns i familiars, que als funcionaris de comunicacions que volen seguir treballant sense cap expedient.

Anònim ha dit...

Como familiar de la víctima sólo puedo decir que de momento no esta claro porque ha muerto. Estamos esperando los resultados de la autopsia. Para los "periodistas" que es escribieron la noticia a ver si nos informamos mejor